MENU

Samen bouwen aan een duurzame, digitale toekomst voor landbouw, visserij, voedsel en natuur
27 en 28 mei 2025
1931 Congrescentrum, Den Bosch
Meld je aan
tot 19 mei 23:59
Digitale Synergiedagen LVVN 2025
Verbinding tussen Nederland en Vlaanderen
Op 27 en 28 mei 2025 vindt een inspirerende tweedaagse conferentie over digitalisering in de domeinen landbouw, visserij, voedselverwerking en natuur plaats in het 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Dit evenement wordt georganiseerd vanuit het Actieprogramma Digitalisering van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en biedt een platform voor kennisuitwisseling en samenwerking tussen de Nederlandse en Vlaamse sectoren, om de kansen van digitalisering beter te benutten.
Waarom deelnemen?
De Digitale Synergiedagen LVVN 2025 brengen professionals uit diverse sectoren samen om te werken aan de kansen en knelpunten van digitalisering. Het programma bevat:
- Plenaire sessies over sectoroverstijgende bottlenecks
- Interactieve workshops, masterclasses en solution talks waarin wordt ingezoomd op specifieke thema’s
- Een initiatievenmarkt met stands voor programma’s en projecten
- Informele netwerkmogelijkheden tussendoor om elkaar te ontmoeten en samenwerkingen te creëren
Een gezamenlijke missie
De Digitale Synergiedagen LVVN 2025 staan in het teken van samenwerking over sectorale grenzen heen. Samen creëren we een toekomst waarin digitalisering bijdraagt aan duurzame en innovatieve oplossingen voor agrifood, visserij en natuur.
Voor wie?
Het samenbrengen van álle partijen in het ecosysteem staat centraal. Van bedrijven tot brancheorganisaties, kennisinstellingen, overheidsinstanties, natuurbeheerders – en nog veel meer. Kom langs en ontmoet andere professionals waarmee we samen kunnen bouwen aan een digitale en duurzame toekomst!
Aanmelden kan tot 19 mei 23:59.
Aanmelden
Agenda
De Digitale Synergiedagen LVVN worden gevuld met een divers en interactief programma! Er wordt gewerkt met verschillende soorten sessies:
Tijdens de plenaire sessies worden sectoroverstijgende bottlenecks op het gebied van digitalisering behandeld. Deze sessies wisselen af met sessies in kleinere groepen. In deze kleinere groepen komen verschillende use-cases en themasessies aan bod. Verder leveren diverse initiatieven input via solution talks en masterclasses. Tenslotte is er een initatievenmarkt waar de nadruk ligt op het creëren van verbindingen. We kunnen dit natuurlijk niet doen zonder jullie participatie!
Dag 1 | 27 mei 2025
08:30 - 09:30 | Registratie
09:30 - 10:30 | 1.1 - Digitale Landbouw, Voedsel(zekerheid), Visserij & Natuur
Het gebruik van digitale technieken speelt een cruciale rol in een toekomstbestendige landbouw, voedselproductie, visserij en een versterking van biodiversiteit en natuur. Zo helpen sensoren en precisielandbouw boeren, telers en tuinders om hun bedrijfsvoering te optimaliseren en de impact op de omgeving te minimaliseren; ondersteunt data en AI de visserij bij inzicht in vangstpatronen en visstanden en zijn satellietnavigatiesystemen- en andere satellietdata van groot belang voor o.a. natuurbeheer en monitoring. Digitalisering biedt dus veel potentie om bij te dragen aan onze opgaven, maar hoe kunnen we deze digitale transitie optimaal benutten?
Sprekers:
Jan Kees Goet (Nederlands Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur)
Joris Relaes (ILVO)
Patricia de Clercq (Vlaams Agentschap Landbouw & Zeevisserij)
Mirjam Karmiggelt (Fresh Upstream; GS1 Nederland)
Gerard Bakker (NVWA)
Prof. dr. Nadine Roijakkers (Open Universiteit)
Locatie:
Limousin 3
10:30 - 11:00 | Pauze
11:00 - 11:45 | Parallelsessies
1.2a Thema sessie
Datagedreven werken
– consequenties voor bedrijfsprocessen en regelgeving
Sprekers:
Gijs Schouwenburg (Rijksorganisatie ODI)
Jos van Lent (Provincie Noord-Brabant)
Sandra van Kempen (Connecting Agri & Food)
Job Oostveen (TNO)
Moderator: Han Swinkels (Fresh Upstream)
Locatie:
Limousin 3
Lees meer over deze sessie
Datagedreven werken – consequenties voor bedrijfsprocessen en regelgeving
De regelgeving in agrifood, visserij en natuur verandert sterk door datagedreven werken. Real-time monitoring maakt handhaving op naleving van regelgeving efficiënter, bijvoorbeeld met sensoren en satellieten. Regels kunnen dynamisch en sneller worden aangepast op basis van actuele data, zoals visquota of impact op de omgeving. Transparantie neemt toe door toepassing van technologieën zoals blockchain, omdat bedrijven hun processen beter kunnen verantwoorden. Privacy- en ethische vraagstukken krijgen meer aandacht, zoals bij het gebruik van drones en digitale monitoring. Internationale harmonisatie van regels wordt belangrijker vanwege grensoverschrijdende data. Wat zijn de consequenties van datagedreven werken (zoals met doelsturing) en regelgeving op voor alle betrokken partijen en wat vraagt het van de overheid?
1.2b Thema sessie
Datagedreven transities
Sprekers:
Lenny van Erp (HAS Green Academy)
Locatie:
Dexter 19
Lees meer over deze sessie
Datagedreven transities
Slimme technologieën stimuleren transities, ook binnen agrifood, visserij en natuur. Digitalisering en standaardisering verhogen de interoperabiliteit en vergemakkelijken (inter)nationale samenwerking. AI-modellen ondersteunen adaptieve beleidsvorming op basis van actuele gegevens. Het maakt duurzame innovaties schaalbaar door automatisering en kostenreductie. Samen zorgen deze instrumenten voor versnelling, efficiëntie en effectiviteit in de doorontwikkeling naar een duurzame landbouw, visserij en voedselproductie en een robuuste natuur. Data democratiseert toegang tot kennis, zodat ook kleine spelers in de keten profiteren. Hierdoor wordt data de ruggengraat van een duurzamere toekomst.
1.2c Use Cases
NXTGEN Hightech
Sprekers:
Monika Hoekstra (NXTGEN Hightech)
Erik Pekkeriet (WUR)
Liesbeth Leurs (Innovation Quarter)
Josephine van Eggelen (FME)
Locatie:
Dexter 21 t/m 24
Lees meer over deze sessie
NXTGEN Hightech
Binnen het Agrifood programma van het NXTGEN Hightech Groeifonds wordt de komende jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een voedselproductie waar minder arbeid nodig is. Dit programma is gebaseerd op een 18-tal usecases waarbinnen consortia van bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken. Doel is om open teelten, glastuinbouw en voedselverwerking meer handsfree te maken door samen te werken met experts binnen deelgebieden zoals automatisering, robotisering en digitalisering. In deze sessie zullen een aantal van deze use cases uitgelicht worden.
1.2d Use Cases
Digitalisering & visserij
Sprekers:
Cor Verdouw (WUR)
Martin Pastoors (Martin Pastoors F&F)
Lancelot Blondeel (ILVO)
Arie Mol (Visserij Innovatie Netwerk)
Locatie:
Dexter 25 + 26
Lees meer over deze sessie
Digitalisering & visserij
Nederland en Vlaanderen hebben een sterke band met de zee en de visserijsector heeft door de jaren heen bijgedragen aan onze welvaart. Maar de sector staat voor uitdagingen zoals hoge brandstofkosten, veranderende regelgeving en toenemende natuurbescherming. Voor alle vormen van visserij is het daarom van het hoogste belang om ter onderbouwing van activiteiten te beschikken over voldoende data over zaken als visstanden, bijvangsten en waterkwaliteit. Data ondersteunt daarbij het beleid en de wetgeving. Hoe kunnen we deze data gebruiken om het juiste inzicht te verkrijgen en de juiste keuzes te maken om deze sector de gewenste continuïteit te bieden? In deze sessie word je meegenomen in een lopend aantal initiatieven in deze sector.
1.2e Solution Talks
Data samenwerken
Sprekers:
Nick Rusman (GS1 Nederland)
Merthus Bezemer (GTC+)
Ella Deroo & Eva Maes (ILVO)
(ILVO)
Jonah-Jan Willemsen (Sproutfull)
Locatie:
Dexter 27 + 28
Lees meer over deze sessie
Data samenwerken
Samenwerken met data betekent afspraken maken. Hoe komen we tot die afspraken? Wie leidt deze gesprekken? Wie checkt of er aan deze afspraken gehouden wordt? Dit zijn de vragen waar we verder op in gaan tijdens deze pitch.
1.2f Masterclass
Interoperabiliteit ontcijferd: Hoe Machines (en Mensen) beter kunnen Samenwerken
Sprekers:
Bernard van Raaij (van Raaij Advies)
Tamme van der Wal (SOIL-Data)
Locatie:
Dexter 30
Lees meer over deze sessie
Interoperabiliteit ontcijferd: Hoe Machines (en Mensen) beter kunnen Samenwerken
Steeds meer systemen en apparaten werken met data, maar deze spreken vaak niet dezelfde "taal." De digitale transitie komt pas goed van de grond als data (her)bruikbaar wordt en uitgewisseld kan worden. Dit vergt samenwerking, afspraken, standaarden en technologie. Wat betekent dat in de praktijk?
Door slim te koppelen, kunnen systemen beter en veiliger samenwerken. Dit leidt tot efficiëntere processen, minder risico’s, betere beslissingen en minder handmatig werk. De technologie van vandaag biedt de mogelijkheid voor een nieuwe aanpak om systemen en data interoperabel te maken, waarmee we de basis creëren voor andere innovaties zoals federatieve dataruimtes en toepassing van AI. Een soepele gegevensuitwisseling is daarmee de sleutel tot een toekomstbestendige en innovatieve landbouw.
In deze master class laten we zien hoe de sector van klassieke data-uitwisseling transformeert naar een data-keten waarin organisaties en bedrijven optimaal profiteren van technologische innovaties en het gebruik van hun data. Daarbij gaan we in op de organisatorische aspecten en governance, semantiek en betekenis en techologische aspecten van interoperabiliteit.
11:45 - 13:15 | Lunch
13:15 - 14:00 | 1.3 - Adoptie van digitalisering versnellen
Voor de adoptie van digitalisering moeten een aantal zaken op orde zijn. Ten eerste is een betrouwbare (kennis)infrastructuur met toegang tot digitale technologie nodig. Ook zijn digitale competenties bij boeren, vissers en natuurbeheerders cruciaal om digitale technologie op een juiste, veilige en werkbare manier te benutten. Daarnaast moeten er diepte investeringen gedaan worden voor aanschaf en implementatie. Beleid en regelgeving kunnen hierbij een gunstig klimaat creëren. Verder kan samenwerking tussen overheden, onderzoekstinstellingen en private sector innovatie stimuleren en adoptie van technologie versnellen. Een succesvolle en versnelde adoptie van digitalisering kan de sector transformeren en tegelijkertijd bijdragen aan wereldwijde voedselzekerheid en bescherming van milieu (en biodiversiteit). Wat zijn de belemmeringen (bij gebruikers) en wat is er nodig om deze weg te nemen?
Sprekers:
Ryanne Rustenburg (Groenpact)
Geert Frederix (HAN)
Bas van Dongen (Stichting Pioneering)
Marielle de Jong (LTO NL)
Gerben Boom (NAJK)
Locatie:
Limousin 3
14:00 - 14:45 | Parallelsessies
1.4a Thema sessie
Cybersecurity in de praktijk
Sprekers:
Noud Jalink (NCSC - Nationaal Cyber Security Center)
Tom Griffioen (Clappform)
Egon Janssen (TNO)
Josephine van Luik (Cyberweerbaarheidscentrum Greenport)
Locatie:
Limousin 3
Lees meer over deze sessie
Datagedreven werken – consequenties voor bedrijfsprocessen en regelgeving
Cybersecurity en wetgeving zoals NIS2 (Netwerk- en Informatiesystemen-richtlijn) hebben grote implicaties voor bedrijven in agri, food, visserij en leefomgeving, omdat deze sectoren steeds afhankelijker worden van digitale systemen en data-uitwisseling. NIS2 verplicht bedrijven om hun cybersecurity op orde te brengen, waaronder het beveiligen van kritieke infrastructuur en het implementeren van incidentmanagementprocessen. Dit vraagt om investeringen in technologie, expertise en bewustwording om cyberaanvallen en datalekken te voorkomen. Tegelijkertijd moeten bedrijven voldoen aan strengere rapportage- en nalevingsvereisten, wat extra administratieve lasten met zich meebrengt. Effectieve naleving beschermt echter niet alleen individuele bedrijven, maar versterkt ook de veerkracht en duurzaamheid van de hele sector tegen digitale dreigingen. Wat betekent dit voor jou en jouw organisatie?
1.4b Thema sessie
Versnellen door experimenteren
Sprekers:
Lars Kramer (Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur)
Bart van Leerdam (CIV Groen)
Locatie:
Dexter 19
Lees meer over deze sessie
Versnellen door experimenteren
Experimenteerlocaties in voedselproductie, visserij en natuur bieden een cruciale meerwaarde door innovatie en duurzaamheid te stimuleren. Ze fungeren als testomgevingen waar nieuwe technieken, zoals precisielandbouw en duurzame visserij, veilig kunnen worden ontwikkeld en beoordeeld. Deze locaties minimaliseren risico’s en bieden evidence-based inzichten voor beleid en regelgeving. Door samenwerking tussen boeren, vissers, wetenschappers en beleidsmakers bevorderen ze kennisdeling en interdisciplinaire oplossingen. Experimenteerlocaties helpen ook klimaatveranderingseffecten beter te begrijpen en mitigatiestrategieën te ontwikkelen. Ze creëren draagvlak via educatie en voorlichting, en bevorderen brede adoptie van duurzame innovaties, wat essentieel is voor toekomstbestendige voedsel- en natuursystemen.
1.4c Use Cases
EIP
Sprekers:
Maarten Steinbuch (Vereniging Cumela Nederland)
Rene Kremer (Difco International BV)
Jan Wester (Big Data Value Centre)
Jan van Esch (Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur)
Locatie:
Dexter 21 t/m 24
Lees meer over deze sessie
EIP
Het Europees Partnership programma Digitalisering richt zich op het versnellen van de digitale transformatie in Europa. Het ondersteunt samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden om de digitale infrastructuur te versterken en innovaties te bevorderen. In deze sessie komen een aantal use cases aan bod die zijn gehonoreerd in de openstelling EIP Digitalisering 2024.
1.4d Use Cases
Digitalisering & nutriënten
Sprekers:
Jan Arie Korevaar (Stichting Open Bodemindex)
Marion Verhoeven (De Hoeve Innovatie)
Teun Biemond (Agrimaco BV)
Tamme van der Wal (Aerovision/WUR)
Locatie:
Dexter 25 + 26
Lees meer over deze sessie
Digitalisering & nutrienten
Transparantie en samenwerking zijn belangrijk bij het delen van data over nutriënten in de agrifoodsector, visserij en natuur. Het delen van gegevens over nutriënten (stikstof, fosfor, koolstof) in bodem, water en lucht, is essentieel voor duurzaam beheer van ecosystemen en productieprocessen. Door deze data te delen kunnen sectoren effectiever bijdragen aan het verminderen van vervuiling en het optimaliseren van gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Betrouwbare en real-time data maken het mogelijk om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over bemesting, visserijbeheer en natuurbehoud. Samenwerking tussen bedrijven, onderzoekers en beleidsmakers wordt gestimuleerd via open data-platformen en gestandaardiseerde systemen. Alleen dan is het mogelijk om nutriëntenstromen zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij natuurlijke kringlopen.
1.4e Solution Talks
Data-Infrastructuur
Sprekers:
Freya Vynck (ILVO)
Sener Celik (JoinData)
Geerten Hengeveld (LTER-LIFE)
Moyna Bierma (Rovecom)
Egon Janssen (TNO)
Locatie:
Dexter 27 + 28
Lees meer over deze sessie
Data-Infrastructuur
Als we in de toekomst samen in de breedte en op schaal willen transformeren naar meer interoperabiliteit: hoe moet de data-infrastructuur (van morgen) er dan uit zien? Welke oplossingen zijn hiervoor al op de markt?
14:45 - 15:15 | Pauze
15:15 - 16:00 | Parallelsessies
1.5a Thema sessie
Data als toegevoegde waarde voor producten en diensten
Sprekers:
Lana Liem (Blonk Sustainability)
Jelle van der Weerd (Rabobank)
Robbert Janssen (Meat Concepts)
Herman Docters van Leeuwen (SMK)
Locatie:
Limousin 3
Lees meer over deze sessie
Data als toegevoegde waarde voor producten en diensten
Voedsel en ecologische diensten zijn meer waard mét de juiste data van boeren, vissers, telers en de toeleverende ketens. De informatie uit deze data helpt zowel de consument als bedrijven betere beslissingen te nemen, risico’s te verminderen, efficiënter te produceren en duurzaamheid te bevorderen. Voorspellende analyses op basis van deze data maken nauwkeurigere prognoses van vraag en aanbod mogelijk en verbeteren zo de logistieke planning. Ook is transparant gebruik van data essentieel bij het realiseren van toegevoegde waarde van voedsel en diensten. Kortom, data van boer, visser en teler vormt de basis voor een efficiëntere, veiligere, duurzamere en meer winstgevende agrifood- en visserijsector.
1.5b Thema sessie
Data delen voor ketensamenwerking
Sprekers:
Bram Broeks (GS1 Nederland)
Wyno Zwanenburg (CoViVa)
Wesley van den Berg (Floridata)
Locatie:
Dexter 19
Lees meer over deze sessie
Data delen voor ketensamenwerking
Door de juiste informatie op het juiste moment te delen kunnen voor productieketens vaak voordelen behaald worden op allerlei gebieden. Denk aan logistieke optimalisatie, planning, afstemming vraag en aanbod, kwaliteit, etc. Het belang van de gehele keten is vaak wel zichtbaar maar de uitdaging ligt daarin dat degene die data aanlevert niet altijd degene is die het voordeel geniet. Daarom is het belangrijk om naast technische voorwaarden méér aandacht te hebben voor samenwerking en de bijbehorende spelregels in de productieketen. Hoe krijg je alle partijen zover om data te delen over (horizontale, open) ketens heen? Welke waarde creëer je voor de keten en voor jezelf als ketenspeler? En welk gedrag is daarbij wenselijk?
1.5c Use Cases
Digitalisering & veehouderij
Sprekers:
Anne Riet Boerenkamp (Capro BV)
Wilfried Goldewijk (POV)
Wilbert Hilkens (FoodInsights)
Jan Kuijpers (Kuijpers Kip)
Lucas Noldus (Noldus Information Technology)
Locatie:
Dexter 21 t/m 24
Lees meer over deze sessie
Digitalisering & veehouderij
Digitalisering biedt aanzienlijke kansen voor de veehouderijsector door efficiënter en duurzamer beheer van bedrijfsprocessen. Slimme technologieën, zoals sensoren en Internet-of-Things-apparaten, stellen veehouders in staat om real-time data te verzamelen over de gezondheid, voeding en productiviteit van dieren. Dit vergemakkelijkt gerichte zorg en verbeterde voedingsstrategieën, wat leidt tot een hogere efficiëntie en lagere kosten. Data-analyse kan ook helpen bij het monitoren van dierenwelzijn en het optimaliseren van de veestapelbeheer, wat belangrijk is voor zowel economische als ecologische duurzaamheid. Daarnaast maakt digitalisering het makkelijker om te voldoen aan regelgeving en milieueisen, bijvoorbeeld door nauwkeurige rapportage van emissies en het gebruik van hulpbronnen. Door digitalisering kunnen veehouders bovendien beter inspelen op marktvraag en consumentenverwachtingen.
1.5d Use Cases
Digitalisering & Plantaardige Productie
Sprekers:
Peter Hendriks (Growers United)
Stef Maree (WUR)
Frits van Evert (WUR)
Locatie:
Dexter 25 + 26
Lees meer over deze sessie
Digitalisering & Plantaardige Productie
Digitalisering biedt aanzienlijke kansen voor de plantaardige sector door efficiënter en duurzamer beheer van bedrijfsprocessen mbt de productie van fruit, groenten, sierplanten en bomen. Slimme technologieën, zoals sensoren en Internet-of-Things-apparaten en data-deelplatformen stellen deze organisaties in staat om real-time data te verzamelen en te delen over o.a. teelt, duurzaamheid, planning en voedselveiligheid. Dit vergemakkelijkt gerichte verbeteringsstrategieën, wat leidt tot een hogere efficiëntie en lagere kosten. Data-analyse kan ook helpen bij het monitoren van de keten-prestaties,zowel op economische als ecologische vlak. Daarnaast maakt digitalisering het makkelijker om te voldoen aan regelgeving en milieueisen, bijvoorbeeld door nauwkeurige rapportage van emissies en het gebruik van hulpbronnen zoals gewasbescherming en bemesting. Door digitalisering kunnen organisaties actief in plantaardige productie bovendien beter inspelen op marktvraag en consumentenverwachtingen.
1.5e Solution Talks
Data & natuur
Sprekers:
Peter van den Pol (Boomregister U.A.)
Mark Vermeulen (Smart Sustainable Electronics B.V.)
Jakko de Jong (Spheer)
Stephan Peterse (Faunabit)
Locatie:
Dexter 27 + 28
Lees meer over deze sessie
Data & natuur
Ook in natuurbeheer zijn er steeds meer oplossingen in de markt. In deze Solution Talks vanuit diverse invalshoeken digitale oplossingen voor Natuur(beheer).
1.5f Masterclass
Kunstmatige intelligentie
Sprekers:
Harm Bodewes & Koen Verschuren (HAS Green Academy)
Locatie:
Dexter 30
Lees meer over deze sessie
Kunstmatige intelligentie
De beloftes van kunstmatige intelligentie zijn groot en deze technologie is in razendsnel tempo onze wereld binnengekomen. Wat kan dit betekenen voor onze werelden van de groene domeinen? Hoe houden we koeien gezond, akkers in topvorm en kassen optimaal draaiend? En hoe kunnen we AI toepassen binnen andere maatschappelijke thema's zoals het tegengaan van obesitas en het reduceren van stikstofuitstoot? Leer hoe drones, camerabeelden en slimme data-analyse ons helpen ziekten bij vee vroeg te signaleren, gewassen nauwkeurig te monitoren en het beste uit onze landbouwtechnieken te halen. In deze masterclass laten we zien hoe data en AI de toekomst van de agrarische sector vormgeven.
16:00 - 17:00 | 1.6 - Data Kwaliteit en Beschikbaarheid
De waarde van digitale technologie zoals AI, IoT en blockchain is afhankelijk van de input. Gevalideerde data van hoge kwaliteit maakt het mogelijk om voedselveiligheid en traceerbaarheid te garanderen. De borging van de kwaliteit en beschikbaarheid van data is essentieel voor voedselketens en natuurbeheer omdat betrouwbare en consistente data de basis vormen voor gedegen onderzoek, effectieve besluitvorming en procesoptimalisatie. De beschikbaarheid van data zorgt ervoor dat alle schakels in de keten – van boeren en vissers tot retailers – real-time toegang hebben tot relevante informatie, wat samenwerking en innovatie bevordert. Het opbouwen van vertrouwen rond het delen van data en het waarborgen van toegangs- en gebruiksrechten zijn daarbij noodzakelijke randvoorwaarden: welke paden bewandelen we?
Sprekers:
Hans de Gier (Syncforce)
Olivier van der Post (CIO Rijk - Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
Locatie:
Limousin 3
Dag 2 | 28 mei 2025
08:30 - 09:30 | Ontvangst
09:30 - 10:30 | 2.1 - Data laten samenwerken
Voor de uitwisseling van data tussen databases en datasets zijn afspraken nodig tussen partijen. In dergelijke afspraken worden vragen beantwoord zoals: Wie is datahouder, dataontvanger en datagebruiker? Waarvoor mag data gebruikt worden? Hoelang mag data bewaard worden? Hoe organiseren we de data-infrastructuur en interoperabiliteit? Welke standaarden zijn er nodig voor datauitwisseling? Het gezamenlijk beantwoorden van deze vragen stelt de partijen in staat om efficiënter samen te werken en sneller te kunnen reageren op verandering. Maar het opzetten van zo’n data-ecosysteem is een complex verhaal. Wat kunnen we leren van voorbeelden uit andere sectoren of toepassingen als het gaat over ecosystemen voor digitale innovaties? En welke rollen en verantwoordelijkheden horen daarbij?
Sprekers:
Arjan van den Born (JADS)
Sener Celik (JoinData)
Ruud Arts (DIL)
Locatie:
Limousin 3
10:30 - 11:00 | Pauze
11:00 - 11:45 | Parallelsessies
2.2a Thema sessie
Data over grenzen heen
Sprekers:
Jacobien Boehmer (NEN)
Niels Raes (Naturalis)
Daoud Urdu (WUR)
Janneke van den Broek (GS1 Nederland)
Hein Goedens (NEN)
Locatie:
Limousin 3
Lees meer over deze sessie
Data over grenzen heen
Onze agrifoodproducten en de bijbehorende data gaan over grenzen heen, dus ook de samenwerking, regelgeving en standaardisatie voor data-uitwisseling moeten internationaal afgestemd worden. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat data over natuur en leefomgeving over grenzen heen wordt gedeeld, aangezien ecologische kwesties zoals biodiversiteit en klimaatverandering geen nationale grenzen kennen. Het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van data is dan ook cruciaal voor een duurzame toekomst. Wat gebeurt er in Europa en verder daarbuiten op het gebied van samenwerking, regelgeving en standaardisatie om datauitwisseling over grenzen heen mogelijk te maken?
2.2b Thema sessie
De verbonden voedselfabriek: slimme samenwerking in data & technologie
Sprekers:
Sjors Otten (Food for Analytics)
Johan Blom (GREEFA)
Bram de Vrught (QING Food Automation)
Simon Maas (Next Tech Food Authorities)
Locatie:
Dexter 19
Lees meer over deze sessie
De verbonden voedselfabriek: slimme samenwerking in data & technologie
In de moderne voedselverwerkende industrie worden machines steeds slimmer en systemen steeds meer met elkaar verbonden. Sensoren, camera’s en robotarmen genereren een schat aan data die – mits goed benut – leidt tot efficiëntere processen, hogere kwaliteit en duurzamere productie. Maar hoe zorgen we ervoor dat die data écht bruikbaar wordt? Hoe stem je de technologie af op wat er nodig is op de werkvloer? En vooral: hoe brengen we de juiste partijen – van engineer tot datavakman, van foodproducent tot innovatiemanager – bij elkaar om samen verder te komen?
In deze interactieve sessie gaan vier experts in gesprek over hun rol in de verbonden voedselfabriek van nu én morgen. Vanuit hun eigen praktijk delen zij kansen, uitdagingen én ideeën om slimmer samen te werken aan de digitalisering van voedselverwerking.
2.2c Use Cases
Digitalisering bij de overheid
Sprekers:
Rob Wilts (NVWA)
Locatie:
Dexter 21 t/m 24
Lees meer over deze sessie
Digitalisering & Plantaardige Productie
In de voor LVVN relevante sectoren waar versnelling van digitalisering cruciaal is, dient ook de overheid haar beleidsprocessen en dienstverlening versneld te digitaliseren. In deze sessie nemen we u mee met een aantal voorbeelden die LVVN, RVO, NVWA en andere overheidsinstanties zelf ter hand nemen en ontwikkelen in samenwerking met partijen uit verschillende sectoren.
2.2d Use Cases
Digitalisering in Natuur & Leefomgeving
Sprekers:
Ruud Kaitjili (HAL24K Agri)
Bas Lerink (WUR)
Wideke Boersma (Ruimte Focus)
Locatie:
Dexter 25 + 26
Lees meer over deze sessie
Digitalisering in Natuur & Leefomgeving
Veel maatschappelijke opgaven hebben met de beperkte beschikbaarheid van grond te maken. Het creëren van de juiste balans tussen wonen, recreëren, productie, infrastructuur etc. wordt hierdoor niet makkelijker. Een andere knellende factor is, niet in de laatste plaats: de natuur. Ook de meerwaarde van stedelijke vergroening wordt steeds relevanter, zowel voor biodiversiteit als voor humane gezondheid. Data en inzicht in de ontwikkelingen van biodiversiteit, het klimaat en de kwaliteit van bodem, water en lucht gaan ons helpen om de juiste keuzes te maken. Maar welke data hebben we daarvoor nodig? En hoe maken we dat inzichtelijk?
2.2e Solution Talks
Robotica en drones 1
Sprekers:
Sjaak Bakker (DigiVation)
Guadaluna Chaer (LUXEED Robotics B.V.)
Bas Boom (One Planet Research Center)
Arie Baak (VCU Robotics)
Erik Pekkeriet (Wageningen University and Research)
Locatie:
Dexter 27 + 28
Lees meer over deze sessie
Robotica en drones 1
Het tekort aan arbeid is een van de grootste issues in veel bedrijfstakken. Robots & Drones zijn op allerhande wijze onderdeel van de oplossing.
2.2f Masterclass
Federatief datastelsel en doelsturing
Sprekers:
Edward van Gelderen (ICTU)
Locatie:
Dexter 30
Lees meer over deze sessie
Federatief datastelsel en doelsturing
Zijn centrale databases en data-portalen nog van deze tijd? Moet het vanaf nu allemaal decentraal en federatief worden, of ligt de waarheid ergens in het (hybride) midden? Of hangt het van bepaalde factoren af? In deze masterclass gaan we - vanuit de datagedreven agri-food ketens van de toekomst - in op deze drie vraagstukken.
11:45 - 13:15 | Lunch
13:15 - 14:00 | 2.3 - Data voor de markt
Data is onlosmakelijk verbonden aan het goed functioneren van de afzetmarkt en voedselketens. Data heeft namelijk een grote invloed op de waarde van het product voor de markt én de consument. Denk aan informatie over herkomst, productieomstandigheden, productkwaliteit, certificaten en de environmental footprint van het product. Dit vereist steeds meer data in de gehele keten, van de akker en de zee tot aan het point-of-sale. Door digitalisering wordt transparantie en communicatie naar de consument vergroot, wat niet alleen vertrouwen versterkt, maar ook duurzaam koopgedrag kan stimuleren. En datastromen helpen om voedselverspilling in de keten tegen te gaan, door vraag en aanbod beter op elkaar te kunnen afstemmen. Er ligt een opgave om die datastromen te optimaliseren, en tegelijkertijd grip op toegang en gebruik te houden.
Sprekers:
Anand Gavai (Universiteit van Twente)
Alex Datema (Rabobank)
Jacob van den Borne (van den Borne Aardappelen)
Gijs van Schouwenburg (Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedsel(zekerheid) en Natuur)
Locatie:
Limousin 3
14:00 - 14:45 | Parallelsessies
2.4a Thema sessie
Betrouwbaar Data Delen
Sprekers:
Corné Kempenaar (BO Akkerbouw)
Hanneke Burggraaff (JoinData)
Stephanie van Weyenburg (DjustConnect)
Willem Maagdenburg (Poort8)
Elena Spolidoro (Nederlands Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur)
Locatie:
Limousin 3
Lees meer over deze sessie
Betrouwbaar Data Delen
In de complexe - vaak internationale - ketens van vandaag kennen we niet altijd alle actoren in de keten. Hoe zorgen we ervoor dat we vertrouwen blijven hebben in het voedsel dat we consumeren, zonder dat we noodzakelijk alle spelers in de keten kennen? En hoe kunnen we het vertrouwen van consumenten van onze eigen producten behouden en zelfs versterken? Data en meer specifiek betrouwbare data speelt hierin een cruciale rol. Betrouwbare data is de basis voor het opbouwen van vertrouwen in de complexe, vaak onbekende ketens van de hedendaagse voedselindustrie. Het zorgt ervoor dat consumenten met zekerheid kunnen kiezen voor producten die veilig, duurzaam en ethisch verantwoord zijn, terwijl het bedrijven helpt om transparant, verantwoord en innovatief te blijven werken.
2.4b Thema sessie
Data voor toezicht
Sprekers:
Richard van Buuren (NVWA)
Hans Polet (ILVO)
Aart Monster (NVWA)
Hatice Aslan (RVO)
Locatie:
Dexter 19
Lees meer over deze sessie
Data voor toezicht
Datakwaliteit en borging zijn essentieel in de agrifood, visserij en natuur voor het waarborgen van betrouwbare informatie. Het verzamelen van nauwkeurige data over bijvoorbeeld gewasgroei, vispopulaties en biodiversiteit is essentieel voor een goede besluitvorming. Dit omvat het waarborgen van de juistheid, consistentie en tijdigheid van de gegevens. Data moeten goed worden opgeslagen en toegankelijk zijn voor stakeholders, en er moeten mechanismen zijn voor kwaliteitscontrole en -verbetering. Borging van datakwaliteit kan door standaarden en richtlijnen te implementeren, evenals door training van personeel en het gebruik van technologieën zoals sensoren en GIS-systemen. Effectieve datakwaliteit draagt bij aan het optimaliseren van productieprocessen, het beschermen van ecosystemen en het verbeteren van beleidsvorming in de sectoren en daarmee ook tot beter toezicht.
2.4c Use Cases
Experimenteerruimtes; wat gebeurt waar?
Sprekers:
Britta Schaffmeister (Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedsel(zekerheid) en Natuur
Fons Eijkelkamp (Soil Valley)
Paul van Zoggel (NPPL)
Locatie:
Dexter 21 t/m 24
Lees meer over deze sessie
Experimenteerruimtes; wat gebeurt waar?
Nederland kent een veelheid aan experimenteerlocaties, fieldlabs, praktijkclusters, hotspots, meeting points en proeflocaties. Op deze, vaak regionaal georganiseerde plaatsen vinden bedrijfsleven, overheid, onderzoek en onderwijs elkaar vaak op een problematiek, thema of (deel)sector. Omdat deze initiatieven vaak vanuit een uitdaging of kans zijn ontstaan, zit daar veel innovatiekracht. De maturiteit en continuïteit van deze fieldlabs variëren: door de juiste verbinding te maken kunnen zij ingezet worden om praktijkkennis te borgen en kennisverspreiding te vergroten. In deze sessie komen een aantal van deze initiatieven aan bod.
2.4d Use Cases
Digitalisering over grenzen heen
Sprekers:
Sjaak Wolfert (WUR)
Jurgen Vangeyte (ILVO)
Lisanne van Oosterhoud (Next Tech Food Factories)
Henk-Jan Timmermans (GS1 Nederland)
Locatie:
Dexter 25 + 26
Lees meer over deze sessie
Digitalisering over grenzen heen
Digitalisering stopt niet bij landsgrenzen. Europese en internationale regelgevingen, innovaties en de globalisering van economieën vragen om afstemming over landen heen. Nederland en Vlaanderen nemen hier hun verantwoordelijkheid en spelen (ook) hier een belangrijke rol. In deze sessie geven we inzichten in een aantal interessante use cases in lopende Horizon Europe, Digital Europe en Interreg -projecten.
2.4e Solution Talks
Robotica en drones 2
Sprekers:
Tamme van der Wal (SOIL-Data)
Ard Nieuwenhuizen (Wageningen Plant Research)
Joep van den Bosch (Ridder)
Remco Suer (One Planet Research Center)
Sabine Havermans (Oxbo)
Locatie:
Dexter 27 + 28
Lees meer over deze sessie
Robotica en drones 2
Het tekort aan arbeid is een van de grootste issues in veel bedrijfstakken. Robots & Drones zijn op allerhande wijze onderdeel van de oplossing.
2.4f Masterclass
Ethisch en sociaal verantwoord omgaan met digitalisering
Sprekers:
Mireille van Hilten (WUR)
Locatie:
Dexter 30
Lees meer over deze sessie
Ethisch en sociaal verantwoord omgaan met digitalisering
Bij het omgaan met data, data-eigenaarschap en data uitwisseling moeten organisaties en beleidsmakers rekening houden met zowel technische als ethische en socio-economische kwesties. Transparantie, respect voor privacy en gelijkheid zijn hier voorbeelden van. Terwijl nieuwe technologieën en regelgeving zich in een razendsnel tempo blijven ontwikkelen, blijft het een uitdaging om innovatie te combineren met maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het ELSA Lab voor agri-food draagt hieraan bij door te onderzoeken hoe data gedreven innovatie en AI op een ethische, juridische en sociale manier kan worden ingezet, met als doel een duurzamer voedselsysteem. Deze master class is voor iedereen die kennis op wil doen over de combinatie van data gebruik, AI en maatschappelijk verantwoord innoveren.
14:45 - 15:15 | Pauze
15:15 - 16:00 | Parallelsessies
2.5a Thema sessie
Overheidsinitiatieven
Sprekers:
Pim van der Horst (Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur)
Locatie:
Limousin 3
Lees meer over deze sessie
Overheidsinitiatieven
Overheden stimuleren datacollectie en data-uitwisseling door het ontwikkelen van beleidskaders en infrastructuren die samenwerking tussen verschillende sectoren bevorderen. Initiatieven zoals open data-platformen en nationale datastandaarden zorgen voor transparantie en toegankelijke informatie. In de domeinen agrifood, visserij en natuur ondersteunen overheden projecten die gegevensuitwisseling tussen bedrijven, onderzoekers en beleidsmakers vergemakkelijken, zoals de Europese Digitale Agenda en het Europese Open Data Initiatief. Daarnaast worden platforms voor realtime data-analyse opgezet om efficiënte besluitvorming te ondersteunen, bijvoorbeeld in het kader van klimaatverandering en natuurbehoud. De initiatieven die in deze sessie voorbij komen helpen bij het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het verbeteren van prestaties in de domeinen.
2.5b Thema sessie
(Digitale) vaardigheden en de menselijke maat
Sprekers:
Harry Martin (Open Universiteit)
Jeroen Wildenbeest (Hogeschool InHolland)
Locatie:
Dexter 19
Lees meer over deze sessie
(Digitale) vaardigheden en de menselijke maat
Wanneer we kijken naar innovatie op het gebied van digitalisering en technologie, dan ligt de nadruk vaak op de technische aspecten daarvan. Echter, de rol van de mens blijft cruciaal bij de adoptie van digitalisering en technologie. Het vereist een andere mindset en (digitale) vaardigheden. Dit gaat enerzijds over hard skills zoals programmeren en data analyseren, maar anderzijds ook over soft skills zoals aanpassingsvermogen, ondernemerschap en analytisch vermogen. Bovendien drijven emotionele en individuele afwegingen, bijvoorbeeld omtrent het delen van data, voor een belangrijk deel de motivatie en adoptie van innovaties. Wat vereist de ‘menselijke maat’ en hoe nemen we ze mee in onze digitale projecten?
2.5c Use Cases
Digitale adoptie in de praktijk
Sprekers:
Tamme van der Wal (WUR)
Andreas Hoogeveen (Unie van Waterschappen)
Locatie:
Dexter 21 t/m 24
Lees meer over deze sessie
Digitale adoptie in de praktijk
Digitalisering verandert de aard van werk voor boeren, telers, vissers en natuurbeheerders. Naast de inhoudelijke, technologische innovatie is het slagen ervan daarom ook afhankelijk van factoren die te maken hebben met de adoptie van de nieuwe technologie. Zo speelt gevoel en emotie een rol, maar ook de vaardigheden en het kennisniveau dat nodig is om voordelen te kunnen zien, duiden en inschatten zijn van invloed. In deze sessie komen een aantal ervaringen en voorbeelden van de niet-technologische factoren die de adoptie van digitalisering en technologie beïnvloeden aan bod.
2.5d Use Cases
Digitalisering & waterbeheer
Sprekers:
Marjolein Helder (Plant E)
Jan Roelof Meesters (Intoagri Services BV)
Locatie:
Dexter 25 + 26
Lees meer over deze sessie
Digitalisering & waterbeheer
Digitalisering biedt veel kansen voor waterbeheer en watermanagement door het verbeteren van monitoring, analyse en daarmee besluitvorming. Slimme sensoren en Internet-of-Things-apparaten kunnen real-time data verzamelen over waterkwaliteit, -kwantiteit en -verbruik, wat een efficiënter gebruik van water mogelijk maakt. Geavanceerde data-analysetools helpen bij het voorspellen van droogte, overstromingen en andere water gerelateerde risico's, waardoor tijdig ingrijpen mogelijk is. Digitalisering vergemakkelijkt ook de optimalisatie van irrigatiesystemen en de bewaking van afvalwaterbehandeling. Door het delen van data tussen overheden, bedrijven en onderzoeksinstellingen wordt samenwerking gestimuleerd, wat leidt tot betere strategieën voor duurzaam waterbeheer. Bovendien kan technologie bijdragen aan het verminderen van verspilling en het verbeteren van de waterkwaliteit, wat cruciaal is voor zowel ecologische als economische doeleinden.
2.5e Solution Talks
Data Intelligentie
Sprekers:
Jouke Kardolus (AI Hub Oost Nederland)
Joris Kuiper (Gearbox Innovations)
Daan Witte (Gradient Data Science)
Rogier Brussee (JADS/Unilever Research)
Tom Schut (WUR)
Locatie:
Dexter 27 + 28
Lees meer over deze sessie
Data Intelligentie
De toegang tot en bruikbaarheid van AI is de afgelopen periode sterk toegenomen. Algoritmen en toepassingen van artificiële intelligentie worden in de agrarische sectoren relatief meer gebruikt dan in de meeste andere sectoren. Hoe maken we daar gebruik van? En wat zijn de state-of-the-art oplossingen op dit gebied?
2.5f Masterclass
Wetgeving & Data - Van de Data Act naar de Agri-food data-economie
Sprekers:
Elena Spolidoro (Ministerie van LVVN)
Locatie:
Dexter 30
Lees meer over deze sessie
Wetgeving & Data - Van de Data Act naar de Agri-food data-economie
De Europese datastrategie wil van de EU een leider te maken in een datagedreven samenleving. Door een interne markt voor data - publieke én private - te creëren, willen we de Europese economie versterken. Wat betekent dit in de praktijk voor de agrovoedingssector? Welke rol speelt de “Common European Agriculture Data Space", en hoe zit het met data veiligheid en privacy? Wat is de functie van gedragscodes? Deze masterclass schetst het evoluerende wettelijke kader en waar we rekening mee moeten houden bij het beheer van datastromen en datadelen praktijken.
16:00 - 17:00 | 2.6 - Innovatie voor verzameling en uitwisseling van data
Er zijn al verschillende technologische innovaties geweest op het gebied van de collectie en uitwisseling van data die de manier waarop we gegevens verzamelen, opslaan en delen aanzienlijk hebben verbeterd. Echter vergroot de komst van generatieve AI de vraag naar bruikbare data aanzienlijk. Bovendien zetten we in Nederland en in Europa in op het bouwen van dataspaces, en wordt er gewerkt aan datapods, datakluizen en federatieve datastelsels. Hoe gaat dit verder ontwikkelen en wat betekent dit voor het Nederlandse en Vlaamse sectoren en het bedrijfsleven?
Sprekers:
Thijs Dorsers (HighTech NL)
Renske Landeweert (OnePlanet)
Moderator: Jene van der Heide (WUR)
Locatie:
Limousin 3
Thema
T1 | Datagedreven werken – consequenties voor bedrijfsprocessen en regelgeving
T2 | Data gedreven transities
T3 | Data als toegevoegde waarde voor producten en diensten
T4 | Data delen voor ketensamenwerking
T5 | Data voor toezicht
T6 | Betrouwbare data voor een betrouwbare keten
T7 | Data over grenzen heen
T8 | Connected Equipment
T9 | (Digitale) vaardigheden en de menselijke maat
T10 | Overheidsinitiatieven
T11 | Cybersecurity in de praktijk
T12 | Versnellen door experimenteren
Use-Cases - Domeinen
U1 | Digitalisering & nutriënten
U2 | Digitalisering & visserij
U3 | Digitalisering & veehouderij
U4 | Digitalisering & productie van eiwitrijke gewassen
U5 | Digitalisering in natuur & leefomgeving
U6 | Digitalisering & waterbeheer
Use-Cases - Programma's
U7 | Digitalisering over grenzen heen
U8 | EIP
U9 | Digitale adoptie in praktijk
U10 | Digitalisering bij de overheid
U11 | NXTGEN Hightech
U12 | Fieldlabs; wat gebeurt waar?
Solution Talks
S1 | Data Samenwerken
S2 | Data-Infrastructuur
S3 | Robotica
S4 | Drones en satellieten
S5 | Kunstmatige intelligentie
S6 | Connected Business<>Overheid
Masterclasses
M1 | Federatief datastelsel
M2 | Wetgeving & Data - Data-act/code of conducts etc.
M3 | Artificial Intelligence
M4 | Data & Ethiek
M5 | Data & Verdienmodellen
M6 | Interoperabiliteit voor beginners
Zelf deelnemen
De Solution Talks
De gekozen aanmeldingen zijn bekend. Klik om uit te vouwen ->
De Inspire & Connect initiatievenmarkt
De gekozen aanmeldingen zijn bekend. Klik om uit te vouwen ->
Agenda
De Digitale Synergiedagen LVVN worden gevuld met een divers en interactief programma! Er wordt gewerkt met verschillende soorten sessies:
Tijdens de plenaire sessies worden sectoroverstijgende bottlenecks op het gebied van digitalisering behandeld. Deze sessies wisselen af met sessies in kleinere groepen. In deze kleinere groepen komen verschillende use-cases en themasessies aan bod. Verder leveren diverse initiatieven input via solution talks en masterclasses. Tenslotte is er een initatievenmarkt waar de nadruk ligt op het creëren van verbindingen. We kunnen dit natuurlijk niet doen zonder jullie participatie!
Plenair
P1 | Digitale Landbouw, Voedsel(zekerheid), Visserij & Natuur
P2 | Adoptie van digitalisering versnellen
P3 | Data voor de markt
P4 | Data laten samenwerken
P5 | Data Kwaliteit & Beschikbaarheid
P6 | Innovatie voor verzameling en uitwisseling van data
Thema
T1 | Datagedreven werken – consequenties voor bedrijfsprocessen en regelgeving
T2 | Data gedreven transities
T3 | Data als toegevoegde waarde voor producten en diensten
T4 | Data delen voor ketensamenwerking
T5 | Data voor toezicht
T6 | Betrouwbare data voor een betrouwbare keten
T7 | Data over grenzen heen
T8 | Connected Equipment
T9 | (Digitale) vaardigheden en de menselijke maat
T10 | Overheidsinitiatieven
T11 | Cybersecurity in de praktijk
T12 | Versnellen door experimenteren
Use-Cases - Domeinen
U1 | Digitalisering & nutriënten
U2 | Digitalisering & visserij
U3 | Digitalisering & veehouderij
U4 | Digitalisering & productie van eiwitrijke gewassen
U5 | Digitalisering in natuur & leefomgeving
U6 | Digitalisering & waterbeheer
Use-Cases - Programma's
U7 | Digitalisering over grenzen heen
U8 | EIP
U9 | Digitale adoptie in praktijk
U10 | Digitalisering bij de overheid
U11 | NXTGEN Hightech
U12 | Fieldlabs; wat gebeurt waar?
Solution Talks
S1 | Data Samenwerken
S2 | Data-Infrastructuur
S3 | Robotica
S4 | Drones en satellieten
S5 | Kunstmatige intelligentie
S6 | Connected Business<>Overheid
Masterclasses
M1 | Federatief datastelsel
M2 | Wetgeving & Data - Data-act/code of conducts etc.
M3 | Artificial Intelligence
M4 | Data & Ethiek
M5 | Data & Verdienmodellen
M6 | Interoperabiliteit voor beginners
Zelf deelnemen
De Solution Talks
De gekozen aanmeldingen zijn bekend. We nemen zo snel mogelijk contact met jullie op! Klik om uit te vouwen ->
De Inspire & Connect initiatievenmarkt
De gekozen aanmeldingen zijn bekend. We nemen zo snel mogelijk contact met jullie op!
Klik om uit te vouwen ->